Gruwelijke vertellingen

Auteur: Edgar Allan Poe
Vertaling: Simon Vestdijk
Uitgeverij: ContactBoekerij, Amsterdam
Jaar van uitgave: 1965
Druk: 2e (4e druk in de reeks ‘De onsterfelijken’)
ISBN: geen
Genre: Verhalenbundel
Omvang: 128 pagina’s
Bindwijze: Ingenaaid
Afmetingen: 119 x 195 x 13 mm
Gewicht: 166 gram

Flaptekst:
S. Vestdijk schreef in een studie over Edgar Allan Poe: ‘Poe’s verhalen zijn ontstellend door hun duivelse vindingrijkheid, fascinerend door de fantastische schoonheid van stijl. Vrijwel iedere schrijver van fantastische verhalen ná Poe heeft direct of indirect veel, zo niet alles aan hem te danken… Waardoor onderscheiden zich Poe’s verhalen van die van zijn navolgers? Omdat ze bijna altijd béter zijn.
‘Beschouwen wij de inhoud en de atmosfeer van Poe’s verhalen, dan laat zich steeds weer één enkel overheersend motief aantonen, en dat is de angst, de beklemming, die tot waanzinnige schrik kan aanzwellen… Dit conflict tussen angst en trots is een van Poe’s diepste drijfveren en een van de voornaamste kenmerken van zijn genie… Poe leert ons hoe wij onze angst kunnen bedwingen: door houding, door ironie en sarcasme, door logisch denken, door bewustwording, door waakzaamheid, door eerlijkheid tegenover onszelf’.

In deze bundel is o.a. het beroemde verhaal opgenomen De moorden in de Rue Morgue, waarin de eerste detective ter wereld, Auguste Dupin, optreedt. Voorts De zwarte kat, op grond waarvan Poe van amoraliteit beschuldigd werd, De ondergang van het Huis Usher, met zijn beklemmende noodlotsmysterie, Een afdaling in de maalstroom en Schrik en ontbering op zee, waarin gruwelijkheid en angst, maar ook de teweerstelling hiertegen, de boventoen voeren.

Van Eddgar Allan Poe verscheen ook in de Contactboekerij, in vertaling van S. Vestdijk, de bundel Fantastische Vertellingen.

Inhoud:
De zwarte kat
De moorden in de rue Morgue
Het ovale portret
De ondergang van het kasteel Usher
Een afdaling in de maalstroom
Schrik en ontbering op zee
Morella

Annotatie: De verhalen zijn gekozen uit de in 1941 in de reeks ‘De onsterfelijken’ verschenen bundel ‘Fantastische Vertellingen’.