James Ensor

James Sidney Edouard baron Ensor, geboren te Oostende in 1860 en aldaar overleden in 1949, was een Belgische kunstschilder van het symbolisme, componist en schrijver. Hij staat onder andere bekend om zijn Poe-thematiek. ‘La Vengeance de Hop-Frog’, een van Ensors bekendere werken, is gebaseerd op Poe’s verhaal ‘Hopfrog’. In 1885 maakte Ensor hiervan een litho, in 1896 een schilderij en twee jaar later een ets. De voorstelling in ets staat in spiegelbeeld, in vergelijking met de versie in lithografie.

Verder maakte hij tekeningen rond de verhalen ‘De zwarte kat’ en ‘Het verraderlijke hart’ (van beide ontbreekt onderstaand een afbeelding) en ‘De duivel in de klokkentoren’, een ets van ‘Koning Pest’ en een schilderij van ‘Het domein van Arnheim’. 

Een ander werk van hem draagt weliswaar niet de titel van een Poe-verhaal maar de verwantschap is dusdanig dat ook dit een vermelding verdient. Het gaat om ‘Maskers die de dood confronteren’ dat verdacht veel weg heeft van het verhaal ‘Het masker van de rode dood’.