Virginia

Graf van Elizabeth Arnold Poe

St. John’s Church
2401 East Broad Street
Richmond, VA 23223
Website

De uit 1741 daterende St. John’s Church is de oudste kerk van Richmond. Een van de graven op het naastgelegen kerkhof is dat van Poe’s moeder Elizabeth Arnold Poe, die in 1811 overleed aan tuberculose. Edgar was toen pas twee jaar oud. Toen Elizabeth stierf werd ze in een anoniem graf begraven op het deel dat bestemd was voor arme mensen. Om deze reden raakte het graf algauw in vergetelheid. Niemand die na verloop van tijd nog wist waar het zich precies bevond. In 1918 lukte het James Howard Whitty, een verwoed Poe-verzamelaar, Elizabeths laatste rustplaats te traceren*. Pas tien jaar later, in 1928, was het eindelijk zo ver dat men een zeer tot de verbeelding sprekend grafmonument plaatste op de plek.

Het grafmonument kijkt uit op North 25th Street. Op de voorzijde bevindt zich een bronzen medaillon met de beeltenis van een vrouw die een urn waaruit een raaf omhoog kijkt tegen haar voorhoofd houdt. Onder het medaillon staat niet meer dan de naam Elizabeth Arnold Poe en op de achterzijde van de steen treffen we een uitvoerige tekst aan.

*Bepaalde bronnen houden het erop dat de exacte locatie nog altijd niet zeker is, maar naar het zich laat aanzien waren Whitty’s metingen vrij nauwkeurig.

Shockoe Hill Cemetery

Hospital Street
Richmond, VA 23219
Website

Hoe betrekkelijk klein Shockoe Hill Cemetery ook mag zijn, het is een paradijs voor speurders naar Poe-gerelateerde graven.
Eerstens vind je er de vijf rechthoekige zuilen met urnen bovenop die staan waar Avenue A nagenoeg Avenue C kruist. Van links naar rechts zijn de graven van Louisa Allan (de tweede vrouw van Poe’s pleegvader John Allan), John Allan (Poe’s pleegvader), Frances Valentine Allan (John Allans eerste vrouw en Poe’s pleegmoeder), William Galt (de oom van wie John Allan een vermogen erfde), en Rosanna Galt.
Niet veel verder ligt een soortgelijk graf, dat van de in 1824 overleden Jane Stith Stanard. Poe was helemaal verknocht geraakt aan deze moeder van Robert Stanard, zijn jeugdvriend die eveneens op het kerkhof ligt. Poe’s gedicht ‘To Helen’ ging dan ook over haar.
Naar het graf van een vrouw aan wie Poe zijn hart nog veel meer had verloren, is het eveneens niet ver lopen. Het ligt net als de vijf rechthoekige zuilen in het gebied dat wordt omsloten door Avenue A en Avenue C, echter wat dichter bij de muur grenzend aan 2nd Street. Het tafelvormige graf behoort toe aan de echtgenoot van Sarah Elmira Royster Shelton (1810-1888). Zij was de eerste maar ook laatste grote liefde in het leven van Poe. Deze Sarah Elmira Royster Shelton lag opmerkelijk genoeg tot voor kort in een anoniem graf direct naast dat van haar man. Tot op 7 oktober 2012 alsnog door het Poe Museum een gedenksteen werd onthuld die is gelegd boven op haar laatste rustplaats.

Shockoe Hill Cemetery herbergt nog wel meer graven van mensen die een voorname rol speelden in Poe’s leven. Een uitvoerig overzicht is terug te vinden op thepoeblog.org.

Wil je een beklijvende rondleiding over het kerkhof? Chris Semtner, curator van het Poe Museum te Richmond, heeft oktober 2023 een filmpje geüpload op YouTube waarin hij je leidt langs alle graven van mensen die voor Poe van belang waren. Je vindt het hier.

Huis van Sarah Elmira Royster Shelton

2407 East Grace Street
Richmond, VA 23223

Voor het huis van de vrouw met wie Poe zich kort voor zijn dood verloofde, moeten we naar 2407 East Grace Street. Daar, in een prachtig uit rode baksteen opgetrokken huis, woonde Sarah Elmira Royster Shelton. Aan de overkant van de straat ligt het kerkhof waar Poe’s moeder Elizabeth is begraven. Aangezien het huis privé-eigendom is, kan het helaas niet worden bezocht.

Craig House

1812 East Grace Street
Richmond, VA 23223

In East Grace Street komen we nog een huis tegen van een van de vrouwen die de nodige gevoelens bij Poe losmaakte, namelijk dat van Jane Stith Stanard, de moeder van zijn jeugdvriend Robert Stanard. Voor het huis op nummer 1812 staat een bord met ‘Craig House’, een verwijzing naar Jane’s meisjesnaam. Het grote witte huis is gebouwd tussen 1784 en 1787 waarmee het mogelijk het op een na oudste huis is van Richmond. Toch is het bezoeken van dit huis om twee redenen minder interessant. Niet alleen is Poe er zelf nooit binnen geweest, het is ook nog eens privé-eigendom en dus niet toegankelijk.

Locatie huis John Allan

501 East Main Street
Richmond, VA 23219

In Richmond is geen enkel huis waarin Poe heeft gewoond bewaard gebleven. Dat gaat ook op voor het huis dat oorspronkelijk stond in of nabij 501 East Main Street. Tegenwoordig staat er een opvallend blauw geverfd pand. Aan de gevel die grenst aan South 5th Street hangt een bord dat in 1907 werd geplaatst door The Association for the Preservation of Virginia Antiquities. Het vermeldt echter niet dat op deze plek ooit de Moldavia stond, het herenhuis dat Poe’s pleegvader John Allan kocht nadat hij een vermogen van zijn schatrijke oom had geërfd.

Monumental Church

1224 East Broad Street
Richmond, VA 23219

De Monumental Church, een uit 1814 stammende kerk met koepel, werd gebouwd op de plek waar drie jaar eerder het Richmond Theater volledig uitbrandde. De Allans hadden een eigen bank (nummer 80) in Monumental Church. Was Poe’s moeder Elizabeth niet twee en een halve week eerder gestorven dan had ze mogelijk hier opgetreden met de andere leden van haar toneelgezelschap.

Richmond Randolph Lodge No. 19

1807 East Franklin Street
Richmond, VA 23223
Website

De oudste vrijmetselaarsloge van Richmond (1787) treffen we aan op 1807 East Franklin Street. Randolph Lodge No. 19 ziet er erg onderkomen uit maar is om twee redenen interessant voor onze Poe-tour. In 1824 was Poe lid van de erewacht en escorteerde hij generaal Lafayette, een held uit de Amerikaanse Revolutie. Poe hield met nog een paar leden wacht voor Randolph Lodge terwijl generaal Lafayette binnen werd vermaakt. Bovendien is er een connectie met Poe’s moeder Elizabeth. Deze actrice nam meermaals deel aan toneelvoorstellingen die hier werden gehouden.

Standbeeld van Poe

Capitol Square
Richmond, VA 23219
Website

In het stadspark Capitol Square staat een van de weinige standbeelden die van Poe zijn gemaakt. Het is van de hand van Charles Rudy, die het midden jaren 50 onthulde. Het bronzen beeld stelt Poe voor gezeten in een stoel met in zijn ene hand een manuscript en in de andere een pen.
Zo’n  60 jaar lang stond het op korte afstand van de Bell Tower, die uitkijkt op East Franklin Street. Aan de overkant van deze straat woonde Jane Stith Stanard, de moeder van Poe’s goede schoolvriend. 22 november 2017 werd het beeld verplaatst naar de noordwest punt van Capitol Square, vlak bij het beeld van George Washington. De oude locatie is met een rood kruisje aangegeven op de kaart. De huidige met een blauw kruisje.

Southern Literary Messenger

Club Rouge
1501 East Main Street
Richmond, VA 23219

In 1835 werd Poe redacteur voor de Southern Literary Messenger. Hij werkte maar twee jaar voor het tijdschrift maar wist in die korte tijd wel vele nieuwe leden te werven. Helaas bestaat ook het pand van de Southern Literary Messenger niet meer, wat ook opgaat voor het naastgelegen kantoor van zijn pleegvader John Allan. Beide gingen in 1916 tegen de vlakte. Tegenwoordig bevindt zich op deze plek (hoek van South 15th Street en East Main Street) onder andere de stripclub Club Rouge. De naastgelegen brug en de parkeerplaats aan de overkant van de weg geven het geheel een nogal troosteloze indruk. In Poe-sferen zul je er niet snel geraken.

Talavera

2315 West Grace Street
Richmond, VA 23220

Op 2315 West Grace Street staat het zogenaamde Talavera. Het huis werd in de jaren 1830 gebouwd en behoorde ooit toe aan Susan Archer Talley, een vriendin en buurmeisje van Poe’s zus Rosalie. Het was destijds omringd door akkers en werd na verloop van tijd verplaatst naar zijn huidige locatie. Het was in dit huis dat Poe voor de laatste keer zijn gedicht ‘The Raven’ voordroeg. Hij zou twee weken later overlijden.

University of Viginia

13 East Range
Charlottesville, VA 22903
Website

Poe begon op 14 februari 1826 aan de universiteit van Virginia in Charlottesville, een jaar nadat het gebouw was geopend en nog deels in de steigers stond. De kamer waarin Poe zolang verbleef had het nummer 13, al heeft hier altijd twijfel over bestaan – het kan ook nummer 17 zijn geweest. Het was de tweede kamer waarin hij gedurende zijn studietijd verbleef. Aangezien de kamer een glazen deur heeft, kan men vrij eenvoudig naar binnen kijken. Niets van het meubilair dat zich in de kamer bevindt, was van Poe zelf. Wel stamt alles uit de tijd dat hij er verbleef.
Poe’s tijd aan de universiteit is er niet een om met trots op terug te kijken. Omdat hij dringend om geld verlegen zat, besloot hij te gaan gokken, waarmee hij het alleen maar erger maakte. Zijn schulden liepen op tot 2000 dollar, een ongekend hoog bedrag voor die tijd.

Poe Museum

1914-16 East Main Street 
Richmond, VA 23223
Website

Een Poe-tour houden in Virginia kan niet zonder een bezoek te brengen aan het Poe Museum. Wie dit nalaat begaat een grote zonde. Het Poe Museum is ondergebracht in het oudste huis van heel Richmond (ca. 1737). Een directe connectie met Poe is er niet, wel woonde hij op korte afstand van het karakteristieke huis en zal hij het ongetwijfeld hebben gekend. In 1922 werd het huis, zo ook het achterliggende stenen huis met tuin, een museum, toen nog onder de naam Edgar Allan Poe Shrine. Tegenwoordig bestaat het museum uit maar liefst vier huizen en een binnentuin. Het oude voorste gedeelte is een cadeauwinkeltje met een mooi assortiment aan Poe-items. In het museumgedeelte zelf kom je alles tegen waar het hart sneller van gaat kloppen: de piano van Poe’s zus Rosalie, het bed en de schoorsteenmantel uit Poe’s jeugdtijd, originele portretten van John en Frances Allan, de wandspiegel van Virginia, het enige nog existerende handgeschreven manuscript van ‘To Helen’,  Poe’s vest en kousen, zijn bureaustoel bij de Southern Literary Messenger, zijn reiskoffer, de laatste brief die hij in zijn leven schreef, en nog vele andere bezienswaardigheden.

Met Google Maps kan men in het Poe Museum rondlopen!

Graf van Rosalie Mackenzie Poe

Rock Creek Cemetery
201 Allison Street NW
Washington, DC 20011
Website

Poe’s enige zus Rosalie stierf in 1874, iets meer dan een jaar voordat het grafmonument van haar broer in Baltimore werd onthuld. Ze werd begraven op Rock Creek Cemetery te Washington D.C. Het graf ligt in het midden van vak D. Veel stelt het niet voor. De onbeduidend kleine steen met haar naam, geboorte- en sterfjaar zegt veel over het armoedige bestaan dat ze leidde. Het geboortejaar 1812 is bovendien onjuist. Rosalie werd in december 1810 geboren.

Fort Monroe

20 Ingalls Road
Fort Monroe, VA 23651
Website

De bouw van het in Hampton gelegen Fort Monroe duurde liefst vijftien jaar en werd voltooid in 1834. In dit grootste stenen fort dat ooit in de VS is gebouwd verbleef Poe, die de naam Edgar Perry had aangenomen, slechts vier maanden, ingaande december 1828. Hij werd benoemd tot regimenteel sergeant-majoor. Ondanks deze betrekkelijk hoge rang wilde hij zijn diensttijd niet uitzitten.
In de hoek van een van de kamers van het museum van Fort Monroe zit een als Poe aangeklede pop achter een bureau. Deze keer eens een geschoren, snorloze Poe die een ganzenpen vasthoudt boven een stapeltje papieren. Terwijl hij schrijft wordt hij geobserveerd door een raaf die is neergestreken op een plankje boven het raam.

Hiram Haines Coffee and Ale House

12 West Bank Street
Petersburg, VA 23803

Voor de huwelijkssuite van Poe en Virginia moeten we in het plaatsje Petersburg zijn. Daar ligt Hiram Haines Coffee and Ale House waar in mei 1836 de twee kersvers gehuwden (Poe was 27, Virginia nog maar 13!) een onbekend aantal nachten verbleven. De locatie was zo vreemd niet: Hiram Haines was dichter, redacteur en vriend van Poe.
Aan de voorgevel hangt een bord waarop Poe en Virginia staan afgebeeld. Vrijwel alles in hun toenmalige slaap- en zitkamer stamt nog uit de tijd dat ze er waren, van de groene verf en lijstwerken tot de schoorsteenmantels. Maar ook het pand an sich is zeker een bezoek waard en ademt alle mogelijke Poe-sferen uit. Toch is er twijfel of dit werkelijk het Coffee House is van Hiram Haines. Het oorspronkelijke pand zou allang zijn gesloopt, doet het gerucht de ronde.

Benieuwd naar wat er eventueel nog meer te zien valt aan Poe-erfgoed in Virginia?

In ‘Poe-Land: The Hallowed Haunts of Edgar Allan Poe’ geeft de Amerikaanse auteur J.W. Ocker antwoord op al je vragen. Hij trok een jaar lang uit voor het in kaart brengen van alle locaties in de VS en Londen die aan Poe zijn verbonden. Hiervoor interviewde hij tal van Poe-verzamelaars, -fans, -acteurs en –geleerden. Het resultaat is een prachtig naslagwerk waarin het leven van Poe op unieke wijze wordt geschetst.

Het boek is (nog) niet naar het Nederlands vertaald, maar is helder en in toegankelijk Engels geschreven. Een onmisbaar boek voor iedereen die een Poe-tour op de agenda heeft staan.

Poe-Land: The Hallowed Haunts of Edgar Allan Poe
Auteur: J.W. Ocker
Uitgeverij: The Countryman Press
Verschenen: oktober 2014
ISBN13:  9781581572216
ISBN e-book: 9781581576764
Omvang: 384 pagina’s
Bindwijze: paperback