South Carolina

Fort Moultrie

1214 Middle Street
Sullivan’s Island, SC 29482
Website

Poe was van november 1827 t/m december 1828 op Sullivan’s Island, de meest zuidelijke plek in de VS waar hij ooit zou komen. Het verhaal ‘The Gold Bug’, dat hij pas vijftien jaar later schreef, speelt zich van begin tot eind op dit eiland af. Hij verbleef al die tijd als soldaat op Fort Moultrie, een periode waar opvallend weinig over is geschreven in Poe-biografieën. Bovendien, verwijzingen naar Poe zul je niet vinden in het fort. Het is alsof men hem nooit in dank heeft afgenomen dat hij er met grote tegenzin verbleef. Wel zijn op Sullivan’s Island een paar straten naar hem of naar een van zijn verhalen vernoemd (Poe Avenue, Goldbug Avenue en Raven Avenue) en ligt helemaal in het noorden Gold Bug Island.

Edgar Allan Poe Library

1921 Ion Ave
Sullivan’s Island, SC 29482
Website

Voor een schoonheidsprijs komt de Edgar Allan Poe Library zeker niet in aanmerking. Het pand waarin de bibliotheek is gevestigd heeft veel weg van een bunker en nodigt niet bepaald uit tot het betreden ervan. Bijt even door de zure appel heen en je krijgt er een beetje Poe voor terug. Binnen tref je tegen de ramen zijn naam en portret aan. Aan raven ontbreekt het ook niet; er zit er zelfs een boven op de buste van Pallas. Illustraties uit Poe’s werk en afbeeldingen van Virginia en Eliza vervolledigen het geheel. Kortom, een leuk tussendoortje.

Poe’s Tavern

2210 Middle Street
Sullivan’s Island, SC 29482
Website

Wie de maag wil vullen op Sullivan’s Island dient dit te doen in Poe’s Tavern. Het knusse restaurant is van top tot teen Poe. De muren staan vol met zijn naam en afbeelding. Maar er is nog veel meer: posters van verfilmde Poe-verhalen, eerstedagenveloppen met als thema Poe, een Poe-masker boven de bar dat werd gebruikt voor een pr-campagne van de tv-serie The Following, een groot Poe-portret boven de openhaard, enzovoort. Wegens groot succes zijn er nog twee Poe’s Taverns geopend, de ene in Florida, de andere in North Carolina.

Benieuwd naar wat er eventueel nog meer te zien valt aan Poe-erfgoed in South Carolina?

In ‘Poe-Land: The Hallowed Haunts of Edgar Allan Poe’ geeft de Amerikaanse auteur J.W. Ocker antwoord op al je vragen. Hij trok een jaar lang uit voor het in kaart brengen van alle locaties in de VS en Londen die aan Poe zijn verbonden. Hiervoor interviewde hij tal van Poe-verzamelaars, -fans, -acteurs en –geleerden. Het resultaat is een prachtig naslagwerk waarin het leven van Poe op unieke wijze wordt geschetst.

Het boek is (nog) niet naar het Nederlands vertaald, maar is helder en in toegankelijk Engels geschreven. Een onmisbaar boek voor iedereen die een Poe-tour op de agenda heeft staan.

Poe-Land: The Hallowed Haunts of Edgar Allan Poe
Auteur: J.W. Ocker
Uitgeverij: The Countryman Press
Verschenen: oktober 2014
ISBN13:  9781581572216
ISBN e-book: 9781581576764
Omvang: 384 pagina’s
Bindwijze: paperback