Massachusetts

Poe’s geboortehuis

62 Charles Street South
Boston, MA 02116

Op 62 Charles Street South (oorspronkelijk 62 Carver Street) bevond zich Poe’s geboortehuis. Het werd gesloopt kort nadat het in 1959 in handen kwam van de Boston Edison Power Company. Tegenwoordig is het stuk grond in handen van een ander energiebedrijf: NSTAR. Op de plek van Poe’s huis staat momenteel een afzichtelijk grote transformator. Erachter ligt een klein parkeerterrein.

Edgar Allan Poe Square

176 Boylston Street
Boston, MA 02116

Tussen Poe en Boston is nooit ook maar enige chemie geweest. Toch werd in 1913 een pleintje naar hem vernoemd: Edgar Allan Poe Square. Het ligt op de hoek van Boylston Street en Charles Street South. Op 5 oktober 2014 werd op dit plein ‘Poe Returning to Boston’ onthuld door leden van de Edgar Allan Poe Foundation of Boston. Het prachtige bronzen standbeeld stelt Poe voor die over het plein snelt met in zijn hand een koffer waaruit papier valt. Op de koffer is een raaf neergestreken.

Fort Independence, Castle Island

Harborwalk
Boston, MA 02127
Website

Poe werd in 1827 toegelaten tot het leger en ingedeeld bij een artillerie-eenheid. Hij was vijf maanden gelegerd in Fort Independence, net buiten Boston Harbour. Het Fort dateert van 1634. Sindsdien is het niet minder dan acht keer (deels) herbouwd. Na het verblijf van Poe werd het nog één keer herbouwd.

Mount Auburn Cemetery

580 Mount Auburn Street
Cambridge, MA 02138
Website

Op Mount Auburn Cemetery zijn de nodige poëten begraven onder wie een aantal die Poe goed heeft gekend. Om te beginnen een vrouw met wie hij een relatie (of op z’n minst een vergaande vriendschap) had en romantische gedichten uitwisselde: Frances Sargent Osgood. Ze overleed een halfjaar na Poe aan tuberculose.
Het toeval wil dat schrijver/dichter/redacteur Nathaniel Parker Willis, de persoon die in 1845 Poe en Osgood vermoedelijk aan elkaar voorstelde, zelf ook op Auburn is begraven. Willis hielp Poe aan een baan bij het dagblad waaraan hij zelf verbonden was, de Evening Mirror.
Twee poëten die door Poe van plagiaat werden beticht liggen eveneens op het kerkhof. Een van hen was de destijds meest geprezen dichter van zijn tijd Henry Wadsworth Longfellow, met wie Poe een vrijwel historische vete uitvocht. De ander was de jonge, talenvolle James Russell Lowell, van wie Poe vermoedde dat hij Longfellow had geplagieerd.

Wentworth Building

1 Shattuck Street
Lowell, MA 01852

In de op de hoek van Shattuck Street en Merrimack Street gelegen Wentworth Building hield Poe in 1848 een lezing over ‘De dichters en dichtkunst van Amerika’. De lezing werd ook bijgewoond door Nancy “Annie” Richmond. De twee maakten kennis met elkaar en Poe was meteen verliefd op haar. Een verkeerd moment want niet alleen was ze al getrouwd, Poe koesterde op hetzelfde moment ook diepe gevoelens voor dichteres Sarah Helen Whitman.

Graf van Annie Richmond

Lowell Cemetery
77 Knapp Avenue
Lowell, MA 01852
Website

Toen Poe in de zomer van 1848 Nancy (“Annie”) Richmond leerde kennen, was hij op slag verliefd op haar. Zij was destijds pas 28, Poe intussen 39. Annie overleed in 1898 en werd bijgezet in een imposant familiegraf op Lowell Cemetery. Het graf is gelegen aan het Verbena Path.

Benieuwd naar wat er eventueel nog meer te zien valt aan Poe-erfgoed in Massachusetts?

In ‘Poe-Land: The Hallowed Haunts of Edgar Allan Poe’ geeft de Amerikaanse auteur J.W. Ocker antwoord op al je vragen. Hij trok een jaar lang uit voor het in kaart brengen van alle locaties in de VS en Londen die aan Poe zijn verbonden. Hiervoor interviewde hij tal van Poe-verzamelaars, -fans, -acteurs en –geleerden. Het resultaat is een prachtig naslagwerk waarin het leven van Poe op unieke wijze wordt geschetst.

Het boek is (nog) niet naar het Nederlands vertaald, maar is helder en in toegankelijk Engels geschreven. Een onmisbaar boek voor iedereen die een Poe-tour op de agenda heeft staan.

Poe-Land: The Hallowed Haunts of Edgar Allan Poe
Auteur: J.W. Ocker
Uitgeverij: The Countryman Press
Verschenen: oktober 2014
ISBN13:  9781581572216
ISBN e-book: 9781581576764
Omvang: 384 pagina’s
Bindwijze: paperback