Fantastische vertellingen

Auteur: Edgar Allan Poe
Vertaling: Simon Vestdijk
Uitgeverij: ContactBoekerij, Amsterdam
Jaar van uitgave: 1964
ISBN: geen
Genre: Verhalenbundel
Omvang: 128 pagina’s
Bindwijze: Ingenaaid
Afmetingen:118 x 195 x 13 mm
Gewicht: 162 gram

Flaptekst:
Edgar Allan Poe (1809-1849) werd vooral beroemd door zijn korte verhalen, waarin hij door zijn vermaarde combinatie van logica en fantasie en zijn gevoel voor een klassieke vormgeving in uiteenlopende genres een meesterlijk oeuvre creëerde.

Poe is ook de man geweest die de era van het detectiveverhaal inluidde en grote invloed uitoefende op latere schrijvers, waaronder Sir Arthur Conan Doyle.
Uit de bundel Fantastische vertellingen, die S. Vestdijk voor ons vertaalde, brengen wij in deze uitgave vijf van Poe’s minst bekende verhalen te zamen met zijn bekendste werk. Al deze verhalen worden terecht tot de onsterfelijke litteratuur gerekend.
Deze bundel bevat verhalen van lugubere driften, als Het hart als verklikker, Het vat Amontillado, Metzengerstein; verhalen van obsederende angst, als Het masker van de rode dood, De put en de slinger; verhalen van adembenemend avontuur, als Manuscript in een fles gevonden; humoristische detective-verhalen, als De gestolen brief; en mystieke liefdesverhalen, als Ligeia en Het ovalen portret, waarin de bezeten hartstocht voor de geliefde vrouw tot over de dood heen trilt.

Inhoud:
De put en de slinger
Het hart als verklikker
William Wilson
Het vat Amontillado
De gestolen brief
Ligeia
Het masker van de Rode Dood
Metzengerstein
Manuscript, in een fles gevonden

Annotatie: De verhalen zijn gekozen uit de in 1941 in de reeks ‘De onsterfelijken’ verschenen bundel ‘Fantastische Vertellingen’.