Pennsylvania

Parkway Central Library

1901 Vine Street
Philadelphia, PA 19103
Website

The Rare Book Department van deze bibliotheek beschikt over gesigneerde manuscripten van ‘Annabel Lee’, ‘The Fall of the House of Usher’ en ‘The Murders in the Rue Morgue’, zo ook over brieven van Poe, zijn zus Rosalie, en pleegmoeder Maria Clemm. Het beschikt zelfs over een volledig handgeschreven exemplaar van ‘The Raven’ en over Grip, de opgezette raaf die eens het huisdier van Charles Dickens was en die Poe voor ogen had bij het schrijven van zijn gedicht ‘The Raven’. Maar het topstuk is nog altijd een exemplaar van een van ’s werelds meest gewilde dichtbundels: Tamerlane and Other Poems (1827).

Muurschildering Poe

600 North 7th Street
Philadelphia, PA 19123

Tegen de zijgevel van het hoekhuis op 600 North 7th Street, gelegen aan Green Street, prijkt een wel heel fraaie muurschildering, namelijk een ovalen portret van Poe. Het is van de hand van kunstenaar Peter Pagast die het in 1999 schilderde. Rechts van het portret staan de openingszinnen van het verhaal ‘Hop-Frog’. Waarom voor deze zinnen is gekozen is niet helemaal duidelijk. Daarbij komt dat Pagast Poe een snor aanmat, waar hij niet verstandig aan deed. In de tijd dat Poe in Philadelphia woonde, was hij altijd keurig geschoren. Het portret kijkt overigens uit op de tuin van het huis waarin Poe een jaar lang woonde.

Poe House / Edgar Allan Poe National Historic Site

532 North 7th Street
Philadelphia, PA 19123
Website

Poe woonde op tal van plaatsen in Philadelphia. Toch is maar één woning aan de sloophamer ontkomen: Poe House (voluit Edgar Allan Poe National Historic Site). Poe woonde er in 1843 een jaar lang en schreef er ‘The Tell-Tale Heart’ en ‘The Black Cat’. Er is sindsdien wel het een en ander aan veranderd. Tegenwoordig zijn het drie aaneengeschakelde gebouwen. Wat voorheen de voordeur was van Poe’s huis is nu een zijingang van het complex. Wie het huis van Poe wil bezichtigen zal eerst door het later aangebouwde deel moeten. Er is ook een kleine tentoonstelling en cadeauwinkeltje. Hoewel er veel te zien is over Poe in het grote complex staat uitgerekend het gedeelte waar Poe zelf woonde vrijwel leeg. De muren zijn kaal en elektriciteit ontbreekt in het huis dat drie verdiepingen telt en een kelder heeft. Wie echt de bibbers wil krijgen doet er verstandig aan zich aan te sluiten bij een van de nachtelijke rondleidingen die in oktober worden gegeven.

Graf van George Lippard

Lawnview Cemetery
500 Huntingdon Pike
Jenkintown, PA 19046

Schrijver en journalist George Lippard was een vriend van Poe. De in 1822 geboren Lippard overleed in 1854 aan de gevolgen van tuberculose. Hij werd begraven op Odd Fellows Cemetery, dat zo’n honderd jaar later volledig werd geruimd om plaats te maken voor nieuwbouw. De overblijfselen van Lippard werden herbegraven op Lawnview Cemetery.

Benieuwd naar wat er eventueel nog meer te zien valt aan Poe-erfgoed in Pennsylvania?

In ‘Poe-Land: The Hallowed Haunts of Edgar Allan Poe’ geeft de Amerikaanse auteur J.W. Ocker antwoord op al je vragen. Hij trok een jaar lang uit voor het in kaart brengen van alle locaties in de VS en Londen die aan Poe zijn verbonden. Hiervoor interviewde hij tal van Poe-verzamelaars, -fans, -acteurs en –geleerden. Het resultaat is een prachtig naslagwerk waarin het leven van Poe op unieke wijze wordt geschetst.

Het boek is (nog) niet naar het Nederlands vertaald, maar is helder en in toegankelijk Engels geschreven. Een onmisbaar boek voor iedereen die een Poe-tour op de agenda heeft staan.

Poe-Land: The Hallowed Haunts of Edgar Allan Poe
Auteur: J.W. Ocker
Uitgeverij: The Countryman Press
Verschenen: oktober 2014
ISBN13:  9781581572216
ISBN e-book: 9781581576764
Omvang: 384 pagina’s
Bindwijze: paperback