De zwarte kat (en andere griezelverhalen)

Serietitel: Meesters der Fantastische Vertelkunst
Serienummer: 1 (uit 12 delen)
Vertaling: Eduard Visser
Foto omslag: Sanne Sannes
Uitgeverij: J.M. Meulenhoff, Amsterdam
Jaar van uitgave: 1966
ISBN: geen
Genre: Verhalenbundel
Omvang: 157 pagina’s
Bindwijze: Ingenaaid (pocket)
Afmetingen:110 x 175 x 9 mm
Gewicht:107 gram

Flaptekst:
Meesters der Fantastische Vertelkunst is een serie spook- en griezelverhalen, waarin onder redactie van J.J. Strating naast novellen van bekende schrijvers werk verschijnt van voor de Nederlandse lezer nog onbekenden uit de gehele wereldliteratuur.
In de tijd van de Romantiek begon men met het schrijven van dit genre, dat in vroeger jaren door beroemdheden als Edgar Allan Poe, De Maupassant en Hoffmann werd beoefend en in onze tijd met bijzonder veel succes door o.m. Stanley Ellin en Roald Dahl.
Van dit soort literatuur zijn humor en afschuw de onontbeerlijke bestanddelen, die aansluiten bij gevoelservaringen tussen behagen en wellust en in steeds wisselende vormen aanwezig zijn, van lichte huivering tot broeierige perversiteit…

Het eerste deel in de serie ‘Meesters der Fantastische Vertelkunst’ is De zwarte kat, een bundel verhalen van de belangrijkste vertegenwoordiger van de Amerikaanse Romantiek, Edgar Allan Poe (1808-1849), wiens werk ‘doortrokken is van verdrongen necrofilie’ en die ‘tevens een visionair dichter’ was (Ensie). Een bij uitstek voor deze serie in aanmerking komend auteur, door Baudelaire –die veel van Poe’s werk vertaalde – vooral bewonderd om zijn pogingen ‘de demon van de gelukkige ogenblikken aan zijn wil te onderwerpen’!

Inhoud:
De val van het Huis Usher
Ligeia
Het ovale portret
De put en de slinger
Manuscript, in een fles gevonden
Hipkikker (moet waarschijnlijk zijn: ‘hupkikker’)
De zwarte kat
Het verraderlijke hart
Het vat Amontillado
Jij hebt het gedaan!
Het masker van de Rode Dood