New York

West Point

Bartlett Hall
753 Cullum Road
West Point, NY 10996
Website


West Point is Amerika’s oudste militaire academie, gelegen aan de rivier de Hudson ten noorden van de stad New York. Poe werd er in juli 1830 toegelaten en schreef in de nachtelijke uren onder meer de gedichten ‘To Helen’, ‘Irene’, ‘The Doomed City’ en ‘Lenore’. Hij heeft zich nooit thuis gevoeld op West Point en stuurde al in een vroeg stadium aan op ontslag. Zeven maanden later werd hij dan ook door een krijgsraad ontslagen wegens plichtsverzuim. Hij nam wel nog zijn befaamde cadettenoverjas mee en droeg die de rest van zijn leven.
Verwijzingen naar Poe zijn schaars op West Point. Wil men toch nog iets over hem meepikken dan kan men het beste Bartlett Hall (grenzend aan Jefferson Hall, de bibliotheek van de militaire academie) bezoeken, in 1962 gebouwd met de stenen van de oorspronkelijke bibiliotheek uit 1841 die op precies dezelfde plek stond. In Bartlett Hall treffen we onder meer een ornamentele ingang aan, de Poe Arch. Boven deze ingang bevindt zich een gedenkplaat die opent met ‘In memoriam Edgar Allan Poe’, gevolgd door een quote uit diens gedicht ‘To Helen’.

Fordham University (Church)

Walsh Library
441 East Fordham Road
Bronx, NY 10458
Website

Op minder dan een kilometer van Poe Cottage lag Fordham University. Poe was er vaak te vinden, raakte zelfs bevriend met de jezuïeten. De universiteit werd opgericht in 1841. In 1845 werd Fordham University Church gebouwd. De bel van deze kerk zou Poe hebben geïnspireerd het gedicht ‘The Bells’ te schrijven, wat strikt bekeken onmogelijk is aangezien deze bel dateert van het jaar 1881. Wie de bel wil zien die wél Poe’s inspiratiebron vormde, dient naar de Walsh Library van de universiteit te gaan. Daar wordt een veel kleinere bel uit 1840 gehouden die Poe daadwerkelijk aanzette tot het schrijven van zijn gedicht.

Brennan Farmhouse

The Alameda
255 Edgar Allan Poe Street
New York, NY 10024

Eagle Court
215 West 84th Street
New York, NY 10024


Juli 1844 verhuisde Poe met zijn vrouw Virginia en zijn pleegmoeder  Maria Clemm naar Brennan Farmhouse, een boerderij acht kilometer buiten New York City. Poe schreef er het befaamde gedicht ‘The Raven’. Rond 1888 werd de boerderij gesloopt. De straat waar deze boerderij zich vroeger bevond, is speciaal naar Poe vernoemd: Edgar Allan Poe Street. Er staat momenteel een uit 1914 daterend appartementencomplex van dertien verdiepingen hoog, The Alameda, nummer 255.
Toch is er nog een locatie die claimt te zijn gebouwd op de plek waar ooit de boerderij stond. Sta je voor The Alameda, steek dan Broadway over en na ongeveer dertig meter ligt het aan de linkerkant. Voor het gebouw op 215 West 84th Street, genaamd Eagle Court, staat het beeldhouwwerk van een raaf. Erachter hangt een klein plakkaat waarop te lezen valt dat Poe er heeft gewoond.

Poe-huis op West 3rd Street

85 West 3rd Street
New York, NY 10012

In het najaar van 1845 verlieten Poe en zijn gezin Brennan Farmhouse en namen hun intrek op 85 Amity Street, tegenwoordig West 3rd Street. Ze zouden er niet langer dan een halfjaar blijven wonen. Men neemt aan dat Poe in dit huis de verhalen ‘The Sphinx’, ‘The Facts in the Case of M. Valdemar’ en het begin van ‘The Cask of Amontillado’ schreef. In het jaar 2000 besloot New York University dat er dringend moest worden uitgebreid in het gebied rond Washington Square Park, waarin ook het huis van Poe zich bevond. Ondanks grote protesten werd het in 2001 gesloopt. Niet veel later besloot de universiteit de voorgevel van het huis  te herbouwen/reconstrueren en in het zojuist gebouwde universiteitscomplex in te passen.  Erg succesvol zijn ze hierin niet gebleken; de gevel telt niet langer vier maar drie etages en ramen en deuren verschillen in eniger mate van de oorspronkelijke gevel. Er is verder een Poe-room ingericht waarin Poe wordt herdacht met ‘historisch materiaal’.

Butler Library, Columbia University

535 West 114th Street
New York, NY 10027
Website

Een van de meest unieke objecten uit de Poe-nalatenschap is te vinden in de Rare Book and Manuscript Library op de zesde verdieping van de Butler Library, namelijk de schoorsteenmantel  uit het Brennan Farmhouse. Poe schreef ‘The Raven’ terwijl hij voor deze ebonietzwarte, neoclassicistische schoorsteenmantel zat!

Poe Cottage

2640 Grand Concourse
New York, NY 10458
Website

Het laatste huis waarin Poe met Maria en Virginia woonde, was een in Fordham (Bronx, New York) gelegen en in 1812 gebouwde cottage die later naar Poe werd vernoemd: Edgar Allan Poe Cottage (ook wel Poe Cottage). Poe woonde daar van 1846 tot aan zijn dood in 1849. Hij schreef er onder andere het verhaal ‘Landor’s Cottage’, de gedichten ‘Annabel Lee’, ‘Ulalume’ en ‘The Bells’, en het essay ‘Eureka’. Het huis lag oorspronkelijk aan de overkant van Kingsbridge Road (in een doodlopend straatje genaamd Poe Place), honderdvijftig meter ten noorden van de huidige locatie, maar werd in 1913 verplaatst om de straat te kunnen verbreden. Het parkje waarin de cottage staat, heet Poe Park. De cottage bestaat uit vijf kamers en er is een kelder toegevoegd vergelijkbaar met die op de oude locatie. Virginia stierf er in 1847. Maria Clemm verhuisde een maand na Poe’s dood in 1849. Bizar genoeg overleed op het moment dat ze wilde verhuizen Catterina, hun geliefde poes.
Het huis is tegenwoordig te bezichtigen. Hoewel de meubels nog net zo ogen als uit Poe zijn tijd is maar weinig authentiek. Het bed waarin Virginia stierf, een schommelstoel en een spiegel is het enige waarvan nagenoeg vaststaat dat ze van Poe stammen.

Benieuwd naar wat er eventueel nog meer te zien valt aan Poe-erfgoed in New York?

In ‘Poe-Land: The Hallowed Haunts of Edgar Allan Poe’ geeft de Amerikaanse auteur J.W. Ocker antwoord op al je vragen. Hij trok een jaar lang uit voor het in kaart brengen van alle locaties in de VS en Londen die aan Poe zijn verbonden. Hiervoor interviewde hij tal van Poe-verzamelaars, -fans, -acteurs en –geleerden. Het resultaat is een prachtig naslagwerk waarin het leven van Poe op unieke wijze wordt geschetst.

Het boek is (nog) niet naar het Nederlands vertaald, maar is helder en in toegankelijk Engels geschreven. Een onmisbaar boek voor iedereen die een Poe-tour op de agenda heeft staan.

Poe-Land: The Hallowed Haunts of Edgar Allan Poe
Auteur: J.W. Ocker
Uitgeverij: The Countryman Press
Verschenen: oktober 2014
ISBN13:  9781581572216
ISBN e-book: 9781581576764
Omvang: 384 pagina’s
Bindwijze: paperback