Rhode Island

Huis van Sarah Helen Whitman

88 Benefit Street
Providence, RI 02904

Poe ontmoette de dichteres Whitman voor het eerst in 1845 toen zij in haar tuin was. Deze weduwe was idolaat van Poe en schreef een valentijnsgedicht voor hem: ‘To Edgar Allan Poe’. De twee zouden niet veel later een dusdanig innige band krijgen dat Poe haar ten huwelijk vroeg, een aanbod dat ze meermaals afsloeg. Desondanks zouden ze zich uiteindelijk verloven, maar tot een huwelijk zou het spijtig genoeg nooit komen.

Graf van Sarah Helen Whitman

North Burial Ground
5 Branch Avenue
Providence, RI 02904

De bijna met Poe getrouwde dichteres Sarah Helen Whitman overleed in 1878 en werd begraven op North Burial Ground. Haar zus, Susan Anna Power, ligt naast haar begraven onder een vrijwel identieke steen. De graven zijn gelegen aan de linkerkant van het Dahlia Path, indien men uit de richting van de hoofdingang komt.

Providence Athenaeum

251 Benefit Street
Providence, RI 02903
Website

Deze bibliotheek werd bezocht door Poe en Sarah Helen Whitman, maar ook door Poe’s latere ‘evenknie’, horrorauteur Howard Phillips Lovecraft. De bibliotheek beschikt over een uniek (Poe-)nalatenschap. Zo ook over een oud exemplaar van The American Review met achterin Poe’s gedicht ‘Ulalume’ … gesigneerd!

Benieuwd naar wat er eventueel nog meer te zien valt aan Poe-erfgoed in Rhode Island?

In ‘Poe-Land: The Hallowed Haunts of Edgar Allan Poe’ geeft de Amerikaanse auteur J.W. Ocker antwoord op al je vragen. Hij trok een jaar lang uit voor het in kaart brengen van alle locaties in de VS en Londen die aan Poe zijn verbonden. Hiervoor interviewde hij tal van Poe-verzamelaars, -fans, -acteurs en –geleerden. Het resultaat is een prachtig naslagwerk waarin het leven van Poe op unieke wijze wordt geschetst.

Het boek is (nog) niet naar het Nederlands vertaald, maar is helder en in toegankelijk Engels geschreven. Een onmisbaar boek voor iedereen die een Poe-tour op de agenda heeft staan.

Poe-Land: The Hallowed Haunts of Edgar Allan Poe
Auteur: J.W. Ocker
Uitgeverij: The Countryman Press
Verschenen: oktober 2014
ISBN13:  9781581572216
ISBN e-book: 9781581576764
Omvang: 384 pagina’s
Bindwijze: paperback