De verbeeldingswereld van Edgar Allen Poe (en enkele tijdgenoten)

Auteur: Prof. A.N.J. den Hollander
Boekverzorging: Jacques Janssen
Uitgeverij: Athenaeum – Polak & Van Gennep, Amsterdam
Jaar van uitgave: 1974
ISBN10: 9025330363
ISBN13: 9789025330361
Omvang: 120 pagina’s
Bindwijze: Ingenaaid, omslag met flappen
Afmetingen: 128 x 199 x 8 mm
Gewicht: 173 gram

Flaptekst:
Een raadselachtig monument in een Amerikaans stadje bracht de Amsterdamse socioloog en amerikanist Den Hollander op het spoor van iemand die anderhalve eeuw geleden vreemde denkbeelden propageerde over onze aardbol. Deze zou hol zijn, open bij de polen, aan de binnenkant bewoonbaar en de oceanen zouden er dóór stromen. Verder onderzoek waaierde uit op onvermoede wijze. De drieste theorie van een fantast in de Amerikaanse wildernis bleek velerlei gevolgen te hebben gehad.
Zij leidde tot de grote Amerikaanse Zuidpoolexpeditie van 1838-1842, deed de eerste utopische roman ontstaan die in de Verenigde Staten verscheen, leverde Melville de hoofdfiguur voor zijn Moby Dick, moet de geografische fantasieën hebben gevoed van Edgar Allen Poe, die hij verwerkte in enkele van zijn bekendste verhalen, liet sporen na in latere science fiction.
Professor Den Hollander vond zijn bronnen in evenzovele stukjes van de boeiende legpuzzel die hij in elkaar paste, in nu zeldzame, oude Amerikaanse geschriften: reisjournaals, boeken, tijdschriften, artikelen van Poe en anderen in thans vergeten periodieken. Het resultaat van zijn exploratie in de Amerikaanse ideeëngeschiedenis biedt hij ons in dit boek. Het zal allen boeien die Poe bewonderen, allen die belang stellen in de invloed van ideeën, in het ontstaan en de verbreiding van de waan, alle liefhebbers van science fiction. Het levert tevens het bewijs dat ook een Europese specialist nog nieuw inzicht kan bijdragen tot de diepere kennis van Amerika’s geestesgeschiedenis, reeds zo grondig door Amerikaanse geleerden bewerkt.

Inhoud:
Voorwoord
Inleiding
Kapitein John Cleves Symmes en zijn theorie
Jeremiah N. Reynolds en Antarctica
Mocha-Dick en Moby Dick: Reynolds en Melville
J.N. Reynolds en Edgar Allen Poe
Symzonia
Edgar Allen Poe, Symzonia en latere sciencefiction

Annotatie: Auteursnaam op omslag abusievelijk Edgar Allen Poe i.p.v. Edgar Allan Poe.

Koop bij bol.com