How to Write a Blackwood Article

Oorspronkelijke titel: The Psyche Zenobia (The Signora Zenobia)
Eerste publicatie: November 1838 (Baltimore American Museum)
Genre: Parodie
Tijd: –
Locatie: Philadelphia en Edinburgh
Personages: Signora Psyche Zenobia / Suze Snobbs (ik-verteller), Tabitha Knol, Dr. Grijpstuiver, de heer Blackwood, Pompejus, Diana (schoothondje)

Annotatie: Aan dit verhaal is toegevoegd ‘A Predicament’ (Oorspronkelijke titel: ‘The Scythe of Time’. Nederlandse vertaling: ‘Een hachelijke zaak’)

Samenvatting (let op: spoilers!):
Signora Psyche Zenobia (bij vijanden beter bekend als Suze Snobbs) is corresponderend secretaresse bij P.U.I.K.V.E.R.L.E.G.E.N.S.T.E.L., een vereniging onder de bezielende leiding van ene Dr. Grijpstuiver. Dankzij Zenobia zijn de artikelen van deze vereniging naar een niveau getild vergelijkbaar met dat van het gerenomeerde tijdschrift Blackwood, gerund door de gelijknamige heer Blackwood (de oplettende lezer is het op dit punt waarschijnlijk al duidelijk dat Poe zichzelf etaleert met dit verhaal). Specialiteit van de Blackwood zijn de zogenaamde ‘intensiteiten’, artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen, maar altijd geschreven met een ongeslepen pen! Juffrouw Zenobia verneemt er alles over als ze als afgevaardigde van haar vereniging met de heer Blackwood de werkwijze van diens tijdschrift bespreekt. Na zijn zeer gedetailleerde tips zo goed mogelijk tot zich te hebben genomen, besluit ze zelf een Blackwood-artikel te schrijven. Het nogal vrekkerige bod dat de heer Blackwood direct al op dit artikel doet, wijst ze beleefd af. Ze maakt wel werk van zijn advies om in grote problemen te geraken, want dit – zo heeft hij haar verzekerd – staat garant voor een goed artikel. Ze reist hiervoor naar Edinburgh en neemt haar negerbediende Pompejus en schoothondje Diana met zich mee. Het artikel dat ze schrijft, is getiteld ‘Een hachelijke zaak’ en gaat als volgt:

Een hachelijke zaak
Signora Psyche Zenobia wandelt door de stad Edina (klassieke benaming voor Edinburgh), met aan haar zijde de dwerggrote neger Pompejus en de tien centimeter hoge poedel Diana. Samen betreden ze een kathedraal en beklimmen de trap van de klokkentoren. In de torenkamer aangekomen steekt Zenobia haar hoofd door een opening in de wijzerplaat van de grote klok. Als ze na een uur nog steeds het overweldigende uitzicht bewondert, slaat het noodlot toe: de kleine wijzer van de klok komt op haar hals terecht. Haar hoofd terugtrekken blijkt onmogelijk. Pompejus is nog altijd beledigd door de ruzie die ze eerder bij binnenkomst in de kamer hadden en laat Zenobia aan haar lot over. Poedel Diana houdt het op haar beurt bij ‘woef-woef’. De wijzer snijdt intussen steeds dieper in Zenobia’s hals. Door de enorme druk wordt eerst een van haar ogen uit de kassen geperst en daarna de andere. Even later snijdt de wijzer de hals volledig door en stuitert het hoofd via de dakgoot naar ver beneden midden op straat. Zenobia is in opperste verwarring. Ze hoort dood te zijn, maar merkt dat ze nog leeft. Hoewel, leeft ze nu verder met haar lichaam of haar hoofd? Haar twee begeleiders zal de uitkomst een zorg zijn. De neger is al op de vlucht geslagen, de poedel staat in een hoekje doodsangsten uit. (Jean-Paul Colin)

Vertalingen en bewerkingen:
2015: Hoe je een artikel à la Blackwood moet schrijven (Het complete proza van Edgar Allan Poe 2, Pantheon)
2007: Het schrijven van een Blackwood-artikel (Alle verhalen, Athenaeum-Polak & Van Gennep, Gouden Reeks nr. 10)
2007: Hoe je een artikel à la Blackwood moet schrijven (Verhalen van Edgar Allan Poe – Deel 1, Classic Press)
1990: Hoe je een artikel à la Blackwood moet schrijven (Edgar Allan Poe Compleet – Het volledige proza, Loeb/HEMA)
1989: Hoe je een artikel à la Blackwood moet schrijven (Edgar Allan Poe Compleet – Het volledige proza, Loeb)
1986: Hoe je een artikel à la Blackwood moet schrijven (Edgar Allan Poe Compleet – Het volledige proza, Loeb)
1986: Hoe je een artikel à la Blackwood moet schrijven (Edgar Allan Poe Compleet – Het volledige proza, Loeb/HEMA)
1984: Hoe je een artikel à la Blackwood moet schrijven (Alle verhalen, Loeb, 2e druk)
1982: Hoe je een artikel à la Blackwood moet schrijven (Alle verhalen van Edgar Allan Poe, Loeb, 1e druk)