Liefde op het eerste gezicht

Ondertitel: Of met zijn grootmoeder getrouwd
Serietitel: Miniatuur reeks – Erotische verhalen uit de wereldliteratuur
Auteur: Edgar Allan Poe
Vertaling: J.A. Sandfort
Uitgeverij: Internationale romanuitgaven, Groningen-Amsterdam
Jaar van uitgave: 1958
ISBN: geen
Genre: Korte verhalen
Omvang: 64 pagina’s
Bindwijze: Ingenaaid (kleine pocket)
Afmetingen: 94 x 132 x 4 mm
Gewicht: 27 gram

Flaptekst:
Napoleon Bonaparte Froissart nam ter wille van een grote erfenis de naam Simpson aan, maar met veel tegenzin. Want nu was er geen klankovereenkomst meer met zijn vele directe bloedverwanten: Moissart, Voissart en Croissart. Dit feit en de bijkomende omstandigheid dat hij op een avond met zijn vriend, Mr Talbot, de schouwburg bezocht was de oorzaak dat hij op het eerste gezicht hevig verliefd werd op een “vorstelijke schoonheid” gezeten in een loge tegenover hem, in gezelschap van een heer en een wat jongere vrouw. Het schijnt direct wederkerig te zijn, want al gauw bemerkt Simpson dat de vorstelijke schone haar toneelkijker op hem richt en duidelijke blijken van waardering geeft.
Zijn vriend Talbot belooft hem de volgende dag met de schone in kennis te zullen brengen, maar blijkt dan op reis te zijn gegaan zonder enig bericht. Simpson wordt haast krankzinnig van overmatige verliefdheid en neemt zijn toevlucht tot pen en papier.
Deze brief wordt beantwoord; er komt een persoonlijke ontmoeting van met Eugénie Lalande en de huwelijksdatum wordt bepaald met de enige voorwaarde voor Napoleon Bonaparte dat hij, omdat hij nogal bijziende is, op de huwelijksdag een bril zal kopen. Dit wordt aldus besloten en als Simpson na de plechtigheid door zijn brilleglazen ziet, wie zijn echtgenote geworden is, dan barst hij uit in een verschrikkelijke woede…. Maar dan komt ook de ontknoping van deze meesterlijke komedie.

Inhoud:
Liefde op het eerste gezicht
De duizend en tweede vertelling van Scheherazade

Annotatie: Het verhaal ‘Liefde op het eerste gezicht’ is beter bekend onder de titel ‘De bril’.
Annotatie 2: Deze pocket werd samen met nog 11 andere pockets uitgegeven in een fraai vormgegeven box.