Wie dwepen er zoal met Edgar Allan Poe? Waar komt hun liefde voor zijn werk vandaan? En van welk verhaal of gedicht klopt hun hart het snelst? In de geheel nieuwe serie ‘Het rendez-vous’ worden vijf terugkerende vragen gesteld aan een Poe-fan. In deze tweede aflevering is het woord aan Silvia van Gimst (aka Lily Mitchell).

Van Gimst (1976) is van jongs af aan geboeid door het gothic novel genre en leest verhalen van Edgar Allan Poe. De wereld van het ongrijpbare en bizarre heeft een overweldigende aantrekkingskracht op haar. Evenals het bovennatuurlijke en het surrealistische. Schrijfster worden is haar grote droom, maar zij begint pas in 2012 met schrijven en in 2014 met korte verhalen, die vaak ontstaan door alledaagse situaties of bijvoorbeeld een droom. Liefde, dood en bedrog spelen grote rollen in de verhalen en als je denkt dat je weet hoe het zit, laat het vaak onverwachte einde je met een onbestemd gevoel achter. Naast schrijfster is Silvia kunstenaar en start ze in september 2016 met een opleiding tot therapeut reflexologie.

The Raven is een geweldig gedicht dat prachtig is voorgedragen door o.a. Vincent Price en Christopher Walken.

Hoe ben je voor het eerst in aanraking gekomen met Edgar Allan Poe?

“Wat ik me ervan kan herinneren al op jonge leeftijd. Ik las toen nog niet de verhalen maar keek de films die gebaseerd waren op zijn verhalen. Vooral die met Vincent Price, toevallig en misschien daarom wel een van mijn favoriete acteurs, speelde in veel van dat soort films. Denk aan ‘Tales of Terror’, ‘The Fall of the House of Usher’ en ‘The Pit and the Pendulum’. Daarna pas ben ik verhalen gaan lezen.”

Wat vind je het meest fascinerend aan hem?

“De soort verhalen die hij schreef en zijn beweegredenen, waar ik erg nieuwsgierig naar ben. De morbide verhalen met toch wel een paranormale insteek hier en daar, het surrealisme en de beklemmende sfeer die hij neer kan zetten.”

Welk van zijn verhalen of gedichten is volgens jou het beste en waarom?

“Veel verhalen vind ik machtig mooi maar ‘The Black Cat’ heeft een bepaalde indruk op me achtergelaten. Maar ook ‘The Oval Portrait’ en ‘The Fall of the House of Usher’ zijn erg intrigerende verhalen, maar als ik zo ga beginnen kan ik nog wel even doorgaan. ‘The Raven’ is een geweldig gedicht dat prachtig is voorgedragen door o.a. Vincent Price en Christopher Walken.”

Met welk verhaal of gedicht heb je het minst en waarom?

“Dat vind ik een lastige vraag waar ik eigenlijk geen antwoord op heb. Het ene verhaal spreekt je nu eenmaal meer aan dan het andere maar een minst favoriet heb ik niet.”

Stel je was Poe in zijn tijd tegengekomen. Welke vraag zou je hem als eerste hebben gesteld, of welk onderwerp zou je als eerste bij hem hebben aangesneden?

“Hoe hij aan zijn inspiratie komt maar ook: Waarom deze manier van schrijven, hoe komt hij aan zijn onderwerpen, waarom zo geïnteresseerd in het morbide aspect? Ik zou hem kortom het hemd van het lijf vragen!”

Koop bij bol.com