Het reisverhaal van Arthur Gordon Pym

Oorspronkelijke titel: The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket
Serietitel: Klassieke avonturenromans
Serienummer: 14
Auteur: Edgar Allan Poe
Vertaling: Mariëlla de Kuyper
Tekening omslag: Anita de Harde
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf, Bussum / Standaard Uitgeverij, Antwerpen
Jaar van uitgave: 1982
ISBN10: 9062134433
Genre: Avonturenroman
Omvang: 262 pagina’s
Bindwijze: Gebonden
Afmetingen: 140 x 216 x 27 mm
Gewicht: 446 gram

Flaptekst (Opgelet: bevat spoilers!):
In 1838 liet Edgar Allan Poe (1809-1849) deze roman verschijnen als autobiografie van de zeeman Pym, die kort voor de voltooiing van zijn verslag plotseling gestorven zou zijn.
Het uiterst spannende verhaal vertelt hoe Pym op zestienjarige leeftijd als verstekeling meevaart op de walvisvaarder Grampus, een schip dat eigendom is van de vader van zijn vriend Augustus.
Augustus verstopt Pym in het ruim van het schip en wil hem er op volle zee uithalen. Er breekt echter een muiterij uit onder de bemanning waarbij de vader van Augustus wordt gedood. Pym kan het ruim niet verlaten en beleeft een gruwelijke tijd zonder water en voedsel – hij ondergaat in feite alle verschrikkingen van het levend begraven zijn (een bekend motief in het werk van Poe).
Uiteindelijk wordt hij bevrijd en slaagt hij erin om samen met Augustus en de Indiaanse halfbloed Peters de muiters te overmeesteren en te doden. Slechts één van de muiters blijft in leven.
Nieuwe verschrikkingen doemen op: als gevolg van een storm wordt het schip volslagen stuurloos; uit gebrek aan voedsel zijn de mannen genoodzaakt de enige overgebleven muiter te doden en op te eten. Toch sterft ook Augustus.
Uiteindelijk worden Pym en Peters, de waanzin nabij, door een ander schip opgepikt. Maar dit is nog lang niet het einde van Pym’s verschrikkelijke reis…

Koop bij bol.com