Fantastische vertellingen

Auteur: Edgar Allan Poe
Vertaling: André Noorbeek
Uitgeverij: Het Spectrum, Utrecht/Antwerpen
Jaar van uitgave: 1959
Druk: 5e
ISBN: geen
Genre: Verhalenbundel
Omvang: 203 pagina’s
Bindwijze: Ingenaaid (Prisma pocket)
Afmetingen: 107 x 180 x 12 mm
Gewicht: 114 gram

Flaptekst:
Het minste wat ieder van Edgar Allan Poe weet, is dat hij het detective-verhaal heeft uitgevonden, en het griezelverhaal (thriller) dusdanig vervolmaakt dat het sindsdien een eigen literair genre is geworden.
In De moorden in de Rue Morgue, De gestolen brief en De gouden kever zijn de voorbeelden gegeven voor alle latere detectiveschrijvers; met name Conan Doyle, de schepper van Sherlock Holmes, is bij Poe in de leer gegaan. Het analytische vernuft en de aan intuïtie grenzende scherpzinnigheid, welke elke rechtgeaarde detective in een verhaal ten toon dient te spreiden, zijn door Poe het eerst in hun werking beschreven.
Maar Poe was meer dan een vernuftig schrijver, hij was een dromer, en een beschrijver van de droom. Met een ontstellende intensiteit weet hij het duistere landschap dat onder de grens van ons bewustzijn ligt, in de verbeelding op te roepen en te bevolken met vreemde onvergetelijke figuren.
De afdaling in de Maalstroom is niet zo maar een spel der fantasie, het is de onthulling van een noodlottige droom die ieder, al lezende, weet gedroomd te hebben. De val van het huis Usher speelt zich geheel geenzijds van onze werkelijkheid af. Het landschap heeft er zelfs een eigen dampkring, en de gebeurtenissen volgen er een volstrekt eigen logica. In de verhalen van Edgar Allan Poe dwalen wij door onze eigen dromen, nog voor wij lezen, herkennen wij de atmosfeer, wij zijn er bekend, en worden er tegelijkertijd hevig door gefascineerd. Vóór noch ná Poe heeft iemand met zoveel genialiteit het weefsel van dromen, waarvan wij gemaakt zijn, belicht.

Inhoud:
De gouden kever
De waarheid in het geval Valdemar
Een afdaling in de Maalstroom
De moorden in de Rue Morgue
De gestolen brief
De zwarte kat
De val van het Huis Usher
De put en de slinger
Het vat Amontillado
William Wilson
Het systeem van dokter Tarr en professor Fether
Een verhaal van de Wilde Bergen