Over EdgarAllanPoe.nl

Het op 19 januari 2017 opgerichte EdgarAllanPoe.nl is een initiatief van verhalenauteur en Poe-verzamelaar Jean-Paul Colin. Zijn unieke collectie ligt voor een groot deel aan de basis van het archief van deze site.

De collectie bestaat in de eerste plaats uit boeken met naar het Nederlands vertaalde Poe-verhalen, -gedichten en -essays. Behalve boeken op naam van Poe zelf ook bundels en tijdschriften waarin een ‘Poe’ is opgenomen, en Poe-lectuur. Uiteraard ontbreken ook films niet. Immers, de verhalen van Poe zijn in de filmindustrie niet onopgemerkt gebleven. Hoewel lang niet alle films verkrijgbaar zijn met Nederlandse ondertiteling is het voor EdgarAllanPoe.nl vooral interessant gebleken deze te achterhalen. Idem dito voor games met instructies in het Nederlands, al zijn deze op één hand te tellen.

Het doel van EdgarAllanPoe.nl is het in kaart brengen van de totale bijdrage die de Nederlandse en Vlaamse markt aan Edgar Allan Poe heeft geleverd. Maar dat niet alleen, de site wil ook de Lage Landen beter kennis laten maken met Poe. Zo veel bekendheid als hij geniet in de VS, zo weinig herkenning zijn naam hier nog altijd oproept. Het is dan ook niet voor niets dat de Poe-tour is toegevoegd aan de site. Wie het oosten van de VS bezoekt, doet er niet onverstandig aan zich in Poe-sferen onder te dompelen, diens leven als iets vrijwel tastbaars te ervaren. Pas dan wordt duidelijk waarom Poe in de VS een status heeft vergelijkbaar met die van Gerard Reve, Harry Mulisch en Willem Frederik Hermans bij ons. Het leven van vrijwel geen enkele andere auteur is door zo veel mysterie omringd geweest als dat van Poe. Beschouw het gerust als spannende fictie die niets minder dan keiharde werkelijkheid was.

Aangezien het verhaal Poe nooit eindig zal zijn, is edgarallanpoe.nl dat ook niet. De site zal blijvend worden aangevuld met nieuw ontdekte vertalingen en/of bewerkingen, met boeken, films en games, én met alles wat men nog over Poe op het spoor komt. Ook muziek staat nog op stapel, want meerdere van Poe’s verhalen en gedichten hebben hun weg gevonden naar het vinyl of de optische schijf. Daarbij komt dat Poe muziek een warm hart toedroeg. Een mooi moment om met een van zijn citaten te besluiten:

Music, when combined with a pleasurable idea, is poetry; music without the idea is simply music; the idea without the music is prose from its very definitiveness.” (Letter to Mr. B —)