Agenda

Eye Film: Lunacy

De Tsjechische animator en beeldend kunstenaar Jan Švankmajer liet zich voor deze film inspireren door verhalen van Edgar Allan Poe en de historische figuur markies Alphonse Donatien de Sade. Lunacy is een allegorie van de moderne wereld geworden, plaats van handeling is een toevluchtsoord.

Švankmajer bewerkte vrijelijk de thema’s van Edgar Allan Poe’s verhalen The Premature Burial en The System of Dr. Tarr and Prof. Feather. Een van de hoofdpersonen is de Markies, voor wie de beruchte markies De Sade de inspiratiebron was.

Lunacy speelt schijnbaar in het verleden, het Frankrijk van de 19e eeuw, maar telt, als allegorie van een moderne wereld, tal van anachronismen en hedendaagse parafernalia. De setting is raak gekozen, de thema’s – wat is absolute vrijheid, hoe gaan we om met door de beschaving opgeroepen repressie en manipulatie? – zijn nog steeds actueel.

Datum: 16 februari 2019
Tijdstip: 16.00 uur
Locatie: Eye Filmmuseum
Adres: IJpromenade 1 te Amsterdam

Kijk hier voor meer informatie.

Boekpresentatie ‘The Raven. Louter duisternis’

Binnenkort vinden de boekpresentaties plaats van de door Stichting Spleen uit Amsterdam uitgegeven dichtbundel ‘The Raven. Louter duisternis/Darkness there and nothing more’.

‘The Raven’ van Edgar Allan Poe in een nieuwe vertaling van Mereie de Jong. Vijfendertig dichters schreven een reflectie in een poging de schoonheid van dit duistere meesterwerk te evenaren. Deze gedichten werden vertaald door Laura Vroomen en Mereie de Jong. Gert de Jager schreef de inleiding, Kees Godefrooij initieerde het project en selecteerde de dichters, Jos van Hest voerde samen met Mereie de redactie, Laura Vroomen redigeerde de Engelse teksten en Stichting Spleen nam de uitgave van deze tweetalige bundel voor haar rekening.

Lees hier meer over het boek.

Een overzicht van de boekpresentaties:
9 maart (14.00 uur), Het Gele Huis, Haagsemarkt 35, Princenhage (Breda)
17 maart (15.00 uur), Boekhandel Scheltema, Rokin 9, Amsterdam
23 maart (14.00 uur), PoëzieCentrum, Mariënburg 29, Nijmegen