Agenda

Stille filmvoorstelling: La chute de la maison Usher (1928)

De Franse avant-gardefilmmaker Jean Epstein nam de zwart-romantische verhalen van Edgar Allan Poe als basis voor experimenten met camerabeweging, montage en een vertelperspectief vanuit één persoon: de labiele aristocraat Roderick Usher. Ook saxofonist Eric Sleichim kruipt in de ziel van dit getormenteerde personage. Met behulp van moderne elektronica transformeert hij de veelzijdige klanken van zijn instrument tot een driedimensionale score.

In een imposant maar verwaarloosd landhuis werkt kasteelheer Roderick bezeten aan een portret van zijn doodzieke vrouw Madeleine. Hoe levensechter haar beeltenis op het doek verschijnt, hoe zwakker zijzelf wordt. Als zij overlijdt, valt Roderick ten prooi aan hallucinaties, door Epstein vertaald in spookachtige beelden. Luis Buñuel, die later een icoon van het surrealisme zou worden, werkte mee als co-scenarist en regieassistent.

Engels ondertiteld
Met Franse tussentitels

Datum: 22 november 2019
Tijd: 20.15 – 21.20 uur
Locatie: Muziekgebouw (Grote Zaal), Piet Heinkade 1 te Amsterdam

Lees hier meer over de voorstelling en reservering.

Opera Melancholica: The Fall of the House of Usher

OPERA2DAY en het New European Ensemble verwelkomen je in het anatomisch theater van de psyche. Hier worden schedels gelicht. Via filmische minimal music van componist Philip Glass en een verhaal van ‘Master of the Macabre’ Edgar Allan Poe, ervaar je fantastische visioenen en huiveringwekkende wanen live in het theater. Die worden mede tot leven gebracht met een choreografie van Scapino Ballet Rotterdam. Centraal staat de Nederlandse première van Glass’ meeslepende ‘Opera in Two Acts’ The Fall of the House of Usher met een libretto van Arthur Yorinks naar Poe. Het werk geeft een portret van de melancholicus ‘pur sang’ Roderick Usher en zijn tweelingzus Madeline, die in deze productie wordt vertolkt door een sopraan én een danseres. We dompelen je onder in Ushers melancholie en nemen je aan de hand daarvan mee langs alle regionen van de menselijke geest: Opera Melancholica.

Datum: 19 januari t/m 19 maart 2020
Speelsteden: Schiedam, Den Haag, Nijmegen, Drachten, Deventer, Haarlem, Amsterdam, Amersfoort, Groningen, Alkmaar, Eindhoven, Tilburg, Rotterdam, Utrecht, Kerkrade, Arnhem, Gouda, Dordrecht, Den Bosch

Lees hier meer over de voorstellingen en reserveringen.