Agenda

Lezing: Drugs & kunst/literatuur

(Lezing 1) Onder invloed van De Quincey – Edgar Allan Poe’s nachtmerrie esthetica in woord en beeld

De Quincey’s Confessions of an Opium Eater (1821) populariseerde niet alleen het drugsthema binnen de Britse letteren maar introduceerde ook een nieuwe esthetiek binnen de door dromen doordrenkte Romantiek. De Quincey introduceerde lezers tot een boven-zintuigelijke waarneming die tegelijkertijd surreëel en toch vlijmscherp was: hyper-subjectief. Vooral de Amerikaanse schrijver Edgar Allan Poe bouwde verder op De Quincey’s innovatieve stijl. Poe’s beroemde verhalen zijn doorspekt met paranoïde vertellers die via verschillende middelen ronddwaalden door de duisterste kamers van hun eigen ziel. Evert van Leeuwen zal ons meer vertellen over de invloed van drugsgebruik op de Engelse en vooral de Amerikaanse literaire Romantiek.

Datum: 12 maart 2018
Tijdstip: 19.30 uur
Locatie: Lipsiusgebouw (zaal 019), Cleveringaplaats 1 te Leiden
Entree: gratis

Kijk hier meer informatie.

Thrillers met Jaap van Zweden

NTR ZaterdagMatinee

Omroep: NTR

Radio Filharmonisch Orkest

Groot Omroepkoor

Dirigent: Jaap van Zweden

Jeths – The Tell-Tale Heart (opdrachtwerk NTR ZaterdagMatinee, met financiële ondersteuning van het Fonds Podiumkunsten – wereldpremière)

De suspense van Jeths en Poe
Na zijn eerste opera Hôtel de Pékin (2008) schrijft Willem Jeths nu, voor de ZaterdagMatinee, een monodrama op basis van Edgar Allan Poe’s short story The Tell-Tale Heart (‘Het verraderlijke hart’). Een vrouw vermoordt een man omdat zij walgt van diens vaalblauwe gierenoog. Haar schuldgevoel zal haar fataal worden. De beeldende en haast filmische kwaliteiten van Poe’s literatuur vormen Jeths’ inspiratiebron. Het wordt een mini-opera vol suspense…

Datum: zaterdag 14 april 2018
Tijdstip: 14.15 uur
Locatie: Het Concertgebouw, Concertgebouwplein 10, Amsterdam

Kijk hier voor meer informatie.