Agenda

Opera Melancholica: The Fall of the House of Usher

OPERA2DAY en het New European Ensemble verwelkomen je in het anatomisch theater van de psyche. Hier worden schedels gelicht. Via filmische minimal music van componist Philip Glass en een verhaal van ‘Master of the Macabre’ Edgar Allan Poe, ervaar je fantastische visioenen en huiveringwekkende wanen live in het theater. Die worden mede tot leven gebracht met een choreografie van Scapino Ballet Rotterdam. Centraal staat de Nederlandse première van Glass’ meeslepende ‘Opera in Two Acts’ The Fall of the House of Usher met een libretto van Arthur Yorinks naar Poe. Het werk geeft een portret van de melancholicus ‘pur sang’ Roderick Usher en zijn tweelingzus Madeline, die in deze productie wordt vertolkt door een sopraan én een danseres. We dompelen je onder in Ushers melancholie en nemen je aan de hand daarvan mee langs alle regionen van de menselijke geest: Opera Melancholica.

Datum: 19 januari t/m 19 maart 2020
Speelsteden: Schiedam, Den Haag, Nijmegen, Drachten, Deventer, Haarlem, Amsterdam, Amersfoort, Groningen, Alkmaar, Eindhoven, Tilburg, Rotterdam, Utrecht, Kerkrade, Arnhem, Gouda, Dordrecht, Den Bosch

Lees hier meer over de voorstellingen en reserveringen.

Uriël Ensemble: Edgar Allan Poe en Bach

Schouwburg Amstelveen bestaat in januari 2020 45 jaar. Dit wordt gevierd met een #HAPPY2020 jubileumactie. Een van de voorstellingen die deel uitmaakt van de actie is ‘Edgar Allan Poe en Bach’.

Een middag vol suspense met klassieke muziek én angstaanjagende verhalen van H.P. Lovecraft, Godfried Bomans en Edgar Allan Poe. Musici Rick Huls en Yke Viersen van het Uriël Ensemble presenteren een programma met muziek van o.a. Bach, Hindemith, Stravinsky en Phyllis Tate. De prachtige muziek wordt afgewisseld met o.a. Lovecraft’s novelle De muziek van Erich Zann en Poe’s gedicht De Raaf, verteld door acteur Remco Melles.

Datum: zondag 8 maart 2020
Tijdstip: 15.00 uur
Locatie: Schouwburg Amstelveen (kleine zaal)
Adres: Stadsplein 100 te Amstelveen

Lees hier meer over de voorstelling en reserveringen.

Erfgoeddag 2020 – Verhalen over licht en donker

Liefde bij maanlicht of moonlit love
Veva Gerard brengt liefdesgeschiedenissen uit de Schotse en Ierse traditie, die zich aftekenen tegen het duister van de nacht, en waarbij het maanlicht getuige is van aantrekking en afstoting, betovering en huivering, droom en werkelijkheid. Want de liefde kan in vele gedaanten aan ons verschijnen, net zoals de wisselende maan.

Edgar Allan Poe, meester van het kortverhaal
Het leven van Poe wordt verteld als was het een van zijn kortverhalen: dat leven was minstens even bevreemdend als zijn eigen verzinsels. Vanuit dat leven wordt geruisloos afgegleden in enkele parels van kortverhalen. Eens op het puntje van de stoel, omhuld door duisternis, volgt een ommetje langs Poe’s poëzie. Dit alles gebracht door Tom Van Mieghem.

Datum: zondag 26 april 2020
Tijdstip: 14, 15, 16 en 17 uur (afwisselend Veva Gerard en Tom Van Mieghem)
Locatie: Landcommanderij Alden Biesen (in de rijschool)
Adres: Kasteelstraat 6 te Bilzen, België
Toegang: gratis (reserveren wordt aangeraden)

Lees hier meer over de voorstellingen en reserveringen.

Nederlands Kamerorkest presenteert bewerking ‘Het masker van de Rode Dood’

Het Nederlands Kamerorkest komt samen met harpist Sandrine Chatron en actrice Nazmiye Oral naar Paradiso met een gloednieuwe bewerking van Het masker van De Rode Dood, een kort horrorverhaal van de Amerikaanse schrijver Edgar Allan Poe, op spannende muziek van de Franse componisten Caplet en Debussy. Een ware muzikale thriller.

Actrice Nazmiye Oral trekt het verhaal naar het hier en nu en houdt de hedendaagse maatschappij een spiegel voor. De Rode Dood staat bij haar symbool voor de innerlijk dood, wanneer je medemens niet meer ziet.

Het verhaal wordt extra angstaanjagend door muziek van de componisten Caplet en Debussy, uitgevoerd door het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Gordan Nikolić. André Caplet (1878 – 1925) liet zich voor zijn werk Conte Fantastique voor Harp en Strijkers inspireren door het macabere verhaal van Edgar Allan Poe. De harp, met wonderlijke en duistere klanken, symboliseert De Rode Dood. Caplet is vooral bekend door de jarenlange vriendschap en samenwerking met de zestien jaar oudere Claude Debussy (1862 – 1918), waarvan tijdens deze voorstelling twee dansen te horen zijn. De Danse sacrée (‘Gewijde dans’) heeft een langzaam tempo en beweegt zich voornamelijk in de klankwereld van middeleeuwse kerk; de Danse profane (‘Seculiere dans’) is een soort wals met een veel levendiger ritme en wereldse harmonieën. Gordan Nikolić opent de avond met Mendelssohns Vioolconcert in e, een van de bekendste soloconcerten ooit geschreven.

Programma
Mendelssohn – Vioolconcert in e
Debussy – Danse sacrée
Caplet – Conte Fantastique voor harp en strijkers
Debussy – Danse profane

Datum: maandag 18 mei 2020
Tijdstip: 20.30 uur (zaal open om 20.00 uur)
Locatie: Paradiso (Grote Zaal)
Adres: Weteringschans 6-8, Amsterdam

Lees hier meer over de voorstelling en reserveringen.