Nederlands Kamerorkest presenteert bewerking ‘Het masker van de Rode Dood’

Het Nederlands Kamerorkest komt samen met harpist Sandrine Chatron en actrice Nazmiye Oral naar Paradiso met een gloednieuwe bewerking van Het masker van De Rode Dood, een kort horrorverhaal van de Amerikaanse schrijver Edgar Allan Poe, op spannende muziek van de Franse componisten Caplet en Debussy. Een ware muzikale thriller.

Actrice Nazmiye Oral trekt het verhaal naar het hier en nu en houdt de hedendaagse maatschappij een spiegel voor. De Rode Dood staat bij haar symbool voor de innerlijk dood, wanneer je medemens niet meer ziet.

Het verhaal wordt extra angstaanjagend door muziek van de componisten Caplet en Debussy, uitgevoerd door het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Gordan Nikolić. André Caplet (1878 – 1925) liet zich voor zijn werk Conte Fantastique voor Harp en Strijkers inspireren door het macabere verhaal van Edgar Allan Poe. De harp, met wonderlijke en duistere klanken, symboliseert De Rode Dood. Caplet is vooral bekend door de jarenlange vriendschap en samenwerking met de zestien jaar oudere Claude Debussy (1862 – 1918), waarvan tijdens deze voorstelling twee dansen te horen zijn. De Danse sacrée (‘Gewijde dans’) heeft een langzaam tempo en beweegt zich voornamelijk in de klankwereld van middeleeuwse kerk; de Danse profane (‘Seculiere dans’) is een soort wals met een veel levendiger ritme en wereldse harmonieën. Gordan Nikolić opent de avond met Mendelssohns Vioolconcert in e, een van de bekendste soloconcerten ooit geschreven.

Programma
Mendelssohn – Vioolconcert in e

Debussy – Danse sacrée
Caplet – Conte Fantastique voor harp en strijkers
Debussy – Danse profane

Datum: maandag 14 oktober 2020
Tijdstip: 19.00 uur 
Locatie: Paradiso (Grote Zaal)
Adres: Weteringschans 6-8, Amsterdam

Lees hier meer over de voorstelling en reservering.