Eurovisie Songfestival: Oostenrijk ten strijde met Poe!

Wie aan Oostenrijk op het Eurovisie Songfestival denkt, denkt automatisch aan Conchita Wurst, de vrouw met baard die in 2014 de overwinning in de wacht sleepte met het nummer ‘Rise Like a Phoenix’. Het was overigens Oostenrijks tweede hoofdprijs want eerder al, in 1966, was het Udo Jürgens die ermee aan de haal ging.

13 mei is het weer zover met werelds grootste liedjesfestijn. Dan is de finale van het Eurovisie Songfestival 2023 met – zo hopen wij van harte – Oostenrijk op de startlijst. Het land komt namelijk met een wel heel opmerkelijk lied op de bühne. Het wordt gezongen door het heerlijk dollende damesduo Teya & Salena, en is getiteld ‘Who the Hell is Edgar?’ Voor wie twijfelt, met ‘Edgar’ wordt inderdaad bedoeld de enige echte Edgar Allan Poe. Als het om de prijs van beste muziekclip gaat, lijkt Oostenrijk de overwinning al te hebben veiliggesteld. Die bulkt van de originaliteit en swingt aanstekelijk. Of het nummer straks op het podium net zo’n indruk maakt, is nog even afwachten. Oostenrijk presenteert zijn nummer op 11 mei tijdens de tweede halve finale. Eindigt het die avond bij de beste tien dan mag het twee dagen later aantreden tijdens de grote finale.

Op het moment van schrijven zijn de bookmakers het nummer goed gezind. Van de 37 landen staat Oostenrijk op een voorlopig 9e plek. Het valt straks te hopen dat zowel de vakjury als het publiek voor het nummer valt. Ongeacht de einduitslag is alvast één ding zeker: de naam Poe zal in vele miljoenen huiskamers klinken. 

Bekijk hier de Oostenrijkse inzending ‘Who the Hell is Edgar?’