Londen

Fox & Pie

176 Stoke Newington Church Street
Londen N16 0Jl
Website

Op 8-jarige leeftijd ging Poe naar The Manor House School in Stoke Newington dat destijds even buiten Londen lag. Op latere leeftijd zou ze Poe inspireren het verhaal ‘William Wilson’ te schrijven. Spijtig genoeg bestaat ook dit gebouw niet meer. Momenteel is er Fox & Pie (voorheen The Fox Reformed) gevestigd. Het interieur van dit café-restaurant staat deels in het teken van Poe. Een witte aan de voorgevel bevestigde Poe-buste wijst je vanzelf de weg.

St. Mary’s old church

Stoke Newington Church Street
London N16 9ES
Website

Behalve The Manor House was er nog een locatie die Poe liet terugkeren in ‘William Wilson’. Het is de eveneens in Stoke Newington Church Street gelegen St. Mary’s old church, niet te verwarren met de aan de overkant van de weg gelegen St. Mary’s new church uit de jaren 1850. De in 1563 gebouwde St. Mary’s old church is een van de oudste kerken uit het Verenigd Koninkrijk. Het bijbehorende naargeestige kerkhofje moet Poe ontzettend hebben geïnspireerd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de kerk flink beschadigd, maar binnen de kortst mogelijke keren wist men alles in oude glorie te herstellen. In 2013 werd de kerk flink verbouwd en kreeg ze de functie van gemeenschapsruimte en galerie.

Benieuwd naar wat er eventueel nog meer te zien valt aan Poe-erfgoed in Londen?

In ‘Poe-Land: The Hallowed Haunts of Edgar Allan Poe’ geeft de Amerikaanse auteur J.W. Ocker antwoord op al je vragen. Hij trok een jaar lang uit voor het in kaart brengen van alle locaties in de VS en Londen die aan Poe zijn verbonden. Hiervoor interviewde hij tal van Poe-verzamelaars, -fans, -acteurs en –geleerden. Het resultaat is een prachtig naslagwerk waarin het leven van Poe op unieke wijze wordt geschetst.

Het boek is (nog) niet naar het Nederlands vertaald, maar is helder en in toegankelijk Engels geschreven. Een onmisbaar boek voor iedereen die een Poe-tour op de agenda heeft staan.

Poe-Land: The Hallowed Haunts of Edgar Allan Poe
Auteur: J.W. Ocker
Uitgeverij: The Countryman Press
Verschenen: oktober 2014
ISBN13:  9781581572216
ISBN e-book: 9781581576764
Omvang: 384 pagina’s
Bindwijze: paperback

Koop bij bol.com