Groot-Brittannië

Flowerbank Guest House

Millcroft Road
Minnigaff Newton Stewart
Wigtownshire, DG8 6PJ
Schotland
Website

Toen in 1815 de pas 6-jarige Edgar Allan Poe en zijn surrogaatouders, de Allan’s, in Schotland aan land kwamen, bezochten ze in eerste instantie zo veel mogelijk familie onder wie de familie Galt, de bewoners van het 18e-eeuwse statige huis Flowerbanks*. Het is prachtig gelegen aan de River Cree in het Schotse plaatsje Newton Stewart en is tegenwoordig een guesthouse. Het is een van de heel weinige, zo niet de enige, plek waar Poe verbleef en waar je zelf kunt overnachten. Flowerbank Guest House is de enige aan Poe verwante plaats in Schotland die lastig te bereiken is met het openbaar vervoer. Met de auto is het daarentegen geen enkel probleem.

* In een brief van Mary Allan (zus van John Allan) heeft ze het over haar bezoek aan Flowerbanks, kortom mét een ‘s’ op het einde.

Irvine Old Parish Church

45 Kirkgate
Irvine, Ayrshire, KA12 0DG
Schotland
Website

In de zomer van 1815 verhuisden de Allans met Edgar van Amerika naar Groot-Brittannië, waar John Allan hoopte betere tabakshandel te kunnen drijven. Bij aankomst in Liverpool reisden ze meteen door naar het Schotse Irvine, de geboorteplaats van John Allan waar een paar van zijn zussen woonden. Ze trokken in bij zijn zus Mary Allan. Edgar werd naar het nabijgelegen gelegen Kailyard Grammar School gestuurd, grenzend aan de door een begraafplaats omringde Old Parish Church. Toen de Allans doorreisden naar Londen ging Edgar in eerste instantie mee. Hij zou echter in oktober van dat jaar terug worden gestuurd naar de school in Irvine, waar hij niets voor voelde. Door het extreem strenge regime ervoer hij het als een vreselijke tijd. In 1816 hield de school op te bestaan. Het gebouw zou daarna de nodige andere functies krijgen en werd in de jaren 1960 gesloopt.

De begraafplaats, die zeker een bezichtiging waard is, bestaat daarentegen nog wel. Er werden meerdere familieleden van John Allan begraven, onder wie zijn oudste zus Mary in 1859.

Graf van Rev. John Bransby

Hardwick Road Cemetery
49 Hardwick Road
King’s Lynn, PE30 5RQ
Engeland
Website
Filmpje over de ontdekking van het graf op Youtube

Van 1817 t/m 1820 was Poe leerling aan de Manor House School te Stoke Newington, Londen. Het schoolhoofd was eerwaarde John Bransby. Poe zou hem in 1839 als personage opvoeren in het verhaal ‘William Wilson’. Bransby, die een neef was van de befaamde chirurg en anatoom Sir Astley Paston Cooper, was daar overigens niet zo gelukkig mee, want hij werd nogal als een oude, norse man geschetst, wat nogal tegenstrijdig was met de werkelijkheid. In 1825 verhuisde hij van Stoke Newington naar King’s Lynn waar hij tot 1850 schoolhoofd was. Zeven jaar later, op 5 maart 1857, overleed hij en werd begraven op Hardwick Road Cemetery. Zijn vrouw werd het jaar erop in het graf bijgezet.

Het graf werd pas in augustus 2018 ontdekt. Webmaster van deze site, Jean-Paul Colin, kwam het op het spoor en wist het met verdere hulp van de staf van Hardwick Road Cemetery te vinden. De tekst op de grafsteen is wonderwel nog goed leesbaar.

De locatie van het graf is sectie C, plot 0058. Aan dit plotnummer heeft men echter niet veel aangezien de graven zelf ongenummerd zijn. Het beste is naar sectie C te lopen en op zoek te gaan naar een vrij imposant graf met bovenop een groot metalen anker dat toebehoort aan commandant Thomas Curtis R.N.. Het graf van John Bransby ligt op minder dan twintig meter van dit graf verwijderd.

Andi’s

176 Stoke Newington Church Street
Londen N16 0Jl
Website

Op 8-jarige leeftijd ging Poe naar The Manor House School in Stoke Newington dat destijds even buiten Londen lag. Hij werd er toegelaten in de herfst van 1817 en zou er lessen blijven volgen tot het moment in 1820 waarop hij en de Allans terugkeerden naar de VS. Op latere leeftijd zou de school Poe inspireren het verhaal ‘William Wilson’ te schrijven. Spijtig genoeg bestaat ook dit gebouw niet meer. Tot voor kort lag op de plek waar de school heeft gestaan het geheel in Poe-stijl ingerichte Fox & Pie (opvolger van The Fox Reformed). In 2017 is het pand in handen van een nieuwe eigenaar overgegaan die er het restaurant Andi’s opende. Een witte aan de voorgevel bevestigde Poe-buste wijst je vanzelf de weg.

St. Mary’s old church

Stoke Newington Church Street
London N16 9ES
Website
Wandeling over het kerkhof op Youtube

Behalve The Manor House was er nog een locatie die Poe liet terugkeren in ‘William Wilson’. Het is de eveneens in Stoke Newington Church Street gelegen St. Mary’s old church, niet te verwarren met de aan de overkant van de weg gelegen St. Mary’s new church uit de jaren 1850. De in 1563 gebouwde St. Mary’s old church is een van de oudste kerken uit het Verenigd Koninkrijk. Het bijbehorende naargeestige kerkhofje moet Poe ontzettend hebben geïnspireerd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de kerk flink beschadigd, maar binnen de kortst mogelijke keren wist men alles in oude glorie te herstellen. In 2013 werd de kerk flink verbouwd en kreeg ze de functie van gemeenschapsruimte en galerie.

Benieuwd naar wat er eventueel nog meer te zien valt aan Poe-erfgoed in Groot-Brittannië?

In ‘Poe-Land: The Hallowed Haunts of Edgar Allan Poe’ geeft de Amerikaanse auteur J.W. Ocker antwoord op al je vragen. Hij trok een jaar lang uit voor het in kaart brengen van alle locaties in de VS en Londen die aan Poe zijn verbonden. Hiervoor interviewde hij tal van Poe-verzamelaars, -fans, -acteurs en –geleerden. Het resultaat is een prachtig naslagwerk waarin het leven van Poe op unieke wijze wordt geschetst.

Het boek is (nog) niet naar het Nederlands vertaald, maar is helder en in toegankelijk Engels geschreven. Een onmisbaar boek voor iedereen die een Poe-tour op de agenda heeft staan.

Poe-Land: The Hallowed Haunts of Edgar Allan Poe
Auteur: J.W. Ocker
Uitgeverij: The Countryman Press
Verschenen: oktober 2014
ISBN13:  9781581572216
ISBN e-book: 9781581576764
Omvang: 384 pagina’s
Bindwijze: paperback

Koop bij bol.com