Groot-Brittannië

Irvine Old Parish Church

45 Kirkgate
Irvine, Ayrshire, KA12 0DG
Schotland
Website

In de zomer van 1815 verhuisden de Allans met Edgar van Amerika naar Groot-Brittannië, waar John Allan hoopte betere tabakshandel te kunnen drijven. Bij aankomst in Liverpool reisden ze meteen door naar het Schotse Irvine, de geboorteplaats van John Allan waar het merendeel van zijn familieleden, genaamd Galt, woonde. Ze trokken in bij zijn zus Mary Allan. Edgar werd naar het nabijgelegen gelegen Kailyard Grammar School gestuurd, grenzend aan de door een begraafplaats omringde Old Parish Church. Toen de Allans doorreisden naar Londen ging Edgar in eerste instantie mee. Hij zou echter in oktober van dat jaar terug worden gestuurd naar de school in Irvine, waar hij niets voor voelde. Door het extreem strenge regime ervoer hij het als een vreselijke tijd. In 1816 hield de school op te bestaan. Het gebouw zou daarna de nodige andere functies krijgen en werd in de jaren 1960 gesloopt.

De begraafplaats, die zeker een bezichtiging waard is, bestaat daarentegen nog wel. Er werden vele familieleden van John Allan begraven, zo ook zijn zus Mary in 1851. Het gedeelte waar de Allans begraven werden, grenst aan het graf van ‘Dainty Davie’ (David Sillar, goede vriend van dichter Robert Burns).

Andi’s

176 Stoke Newington Church Street
Londen N16 0Jl
Website

Op 8-jarige leeftijd ging Poe naar The Manor House School in Stoke Newington dat destijds even buiten Londen lag. Hij werd er toegelaten in de herfst van 1817 en zou er lessen blijven volgen tot het moment in 1820 waarop hij en de Allans terugkeerden naar de VS. Op latere leeftijd zou de school Poe inspireren het verhaal ‘William Wilson’ te schrijven. Spijtig genoeg bestaat ook dit gebouw niet meer. Tot voor kort lag op de plek waar de school heeft gestaan het geheel in Poe-stijl ingerichte Fox & Pie (opvolger van The Fox Reformed). In 2017 is het pand in handen van een nieuwe eigenaar overgegaan die er het restaurant Andi’s opende. Een witte aan de voorgevel bevestigde Poe-buste wijst je vanzelf de weg.

St. Mary’s old church

Stoke Newington Church Street
London N16 9ES
Website

Behalve The Manor House was er nog een locatie die Poe liet terugkeren in ‘William Wilson’. Het is de eveneens in Stoke Newington Church Street gelegen St. Mary’s old church, niet te verwarren met de aan de overkant van de weg gelegen St. Mary’s new church uit de jaren 1850. De in 1563 gebouwde St. Mary’s old church is een van de oudste kerken uit het Verenigd Koninkrijk. Het bijbehorende naargeestige kerkhofje moet Poe ontzettend hebben geïnspireerd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de kerk flink beschadigd, maar binnen de kortst mogelijke keren wist men alles in oude glorie te herstellen. In 2013 werd de kerk flink verbouwd en kreeg ze de functie van gemeenschapsruimte en galerie.

Benieuwd naar wat er eventueel nog meer te zien valt aan Poe-erfgoed in Groot-Brittannië?

In ‘Poe-Land: The Hallowed Haunts of Edgar Allan Poe’ geeft de Amerikaanse auteur J.W. Ocker antwoord op al je vragen. Hij trok een jaar lang uit voor het in kaart brengen van alle locaties in de VS en Londen die aan Poe zijn verbonden. Hiervoor interviewde hij tal van Poe-verzamelaars, -fans, -acteurs en –geleerden. Het resultaat is een prachtig naslagwerk waarin het leven van Poe op unieke wijze wordt geschetst.

Het boek is (nog) niet naar het Nederlands vertaald, maar is helder en in toegankelijk Engels geschreven. Een onmisbaar boek voor iedereen die een Poe-tour op de agenda heeft staan.

Poe-Land: The Hallowed Haunts of Edgar Allan Poe
Auteur: J.W. Ocker
Uitgeverij: The Countryman Press
Verschenen: oktober 2014
ISBN13:  9781581572216
ISBN e-book: 9781581576764
Omvang: 384 pagina’s
Bindwijze: paperback

Koop bij bol.com